Wat is Chiropractie?

De term chiropractie is afgeleid van het Griekse Geir, wat “hand” betekent en Prattein, wat “handelen” betekent, de letterlijk vertaalde betekenis van chiropractie is dus “behandelen met de handen”.

Chiropractie is een geneeswijze die door middel van een gedoseerde, mechanische impuls communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom opheft, waardoor lichamelijk en fysieke klachten van het bewegingsapparaat verminderen, het zenuwstelsel optimaal functioneert en de gezondheid verbeteren.

Op dit moment zijn er ongeveer 65.000 chiropractoren wereldwijd waardoor chiropractie de derde grootste geneeswijze ter wereld is, naast de klassieke geneeskunde en de tandheelkunde.

Zowel in Nederlands als in België is chiropractie aan een snelle opmars bezig. Zowel het aantal patiënten als het aantal chiropractoren neemt explosief toe.

Benieuwd of chiropractie iets voor u is?

MAAK EEN AFSPRAAK voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Overzicht chiropractie

MEER VERZEKERINGEN MET VERGOEDING

Verhalen van patiënten

Ontdek hier de verhalen van onze patiënten. Hoe kwamen zij in contact met chiropractie en hoe heeft onze therapie hen geholpen?

Patient aan het woord
Ingrid K.

Via scan mijn spierspanning van rug en nek in kaart gebracht. Kon al snel terecht er wordt goed naar je geluisterd en alles wordt je uitgelegd.Ben tot nu toe erg tevreden.

Patient aan het woord
Henk V.S.

Na 20 jaar van rugpijn, ben ik nu zo blij dat ik de stap heb gemaakt. Als ik nu 's morgens opsta is de pijn weg!! Nu nog dit vasthouden met twee maandelijks visite bij het Balans Rugcentrum.

Patient aan het woord
Celine V.O.

Na vele verschillende bezoeken was het echt fijn om bij een behandelaar te gaan die naar mij luisterde en samen naar de oplossing te zoeken waar ik me goed bij voelde. Ik wilde echt niet nog een rugoperatie, maar wel minder pijn, en dat is ze gelukt bij Balans! Top Balans!

Wat doet een chiropractor?

Een chiropractor werkt de pijnpunten weg door middel van druktechnieken op het lichaam waarbij het zenuwstelsel en de gewrichten worden gemanipuleerd.

Bij Balans Rugcentrum zal op basis van de door u verkregen medische gegevens de chiropractor een eerste onderzoek instellen. Hierbij wordt er een uitgebreid orthopedisch en neurologisch onderzoek uitgevoerd waarbij een gemiddelde van 35 tests wordt gedaan. Nadien zal de chiropractor de wervelkolom grondig aftasten om blokkades, de zgn. subluxation, te lokaliseren.

De resultaten van de nodige bloedanalyses, röntgenfoto's of scans worden met u besproken. Al u deze elders al hebt laten doen, kunt u deze opvragen bij uw huisarts, of op de afdeling radiologie van uw ziekenhuis op CD laten branden. Op basis van al deze gegevens wordt er een chiropractische behandeling op maat voorgesteld.

Wanneer naar een chiropractor gaan?

Fysiotherapie focust meer op de functionaliteit van spieren dan chiropractie. Dus als u het gevoel heeft dat uw probleem opgelost kan worden met fysiotherapie, dan kunt u hier de bijbehorende kosten bekijken. Natuurlijk zal u doorverwezen worden naar een andere professional als fysiotherapie niet de beste oplossing is voor uw probleem.

Elk teken van pijn of last is een reden om naar de chiropractor te gaan. Ons lichaam stuurt ons voldoende signalen om aan te geven dat er iets niet goed zit of aanvoelt. Wanneer wervels verschoven of verdraaid zijn, kan dit klachten opleveren. Fysieke pijntjes zoals hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en nog vele andere klachten in je lichaam kan vaak door een chiropractor verholpen worden. De chiropractor gaat samen met u op zoek naar de mogelijke oorzaken van uw probleem.Chiropractie staat bekend om haar effectiviteit bij rug- en nekklachten met/zonder uitstraling naar armen of benen en heeft daarnaast grote invloed op het zenuwstelsel.

Een chiropractor helpt bij:

  • rugpijn
  • lumbago,
  • hernia,
  • spitischiasnek- en schouderpijnarmklachten
  • hoofdpijn en migrainegewrichtspijnen
  • sportblessures
  • bekkeninstabiliteit en heupklachten
  • uitstralingspijnen
  • en meer...

Een chiropractor heeft een uitgebreide kennis van het lichaam en beperkt zich niet enkel tot puur het lichamelijke, aan de fysieke klachten helpt de chiropractor ook aan mee. Een aanpassing van uw levensstijl of voeding kan een onderdeel van onze chiropractische behandeling zijn en een oplossing brengen voor uw probleem!Mocht u twijfelen of uw klacht door chiropractie kan worden behandeld, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Chiropractische behandeling voor hoofdpijn en migraine wordt uitgevoerd door de chiropractor bij de klant.

Wat zijn de meest voorkomende klachten en behandelingen?

De meest voorkomende klachten die chiropractisch behandelt kunnen worden betrekken de nek, hoofd, schouder en arm. Klachten zoals een stijve nek die het moeilijk maakt om het hoofd te draaien wat uiteindelijk ook kan leiden tot hoofdpijn en/of migraine.

Als u een keer last van uw nek heeft gehad dan heeft u vast ook een keer hoofdpijn en/of een migraine ervaren. Dit is toch wel een van de meest voorkomende klachten die behandeld kan worden door een chiropractor.

De chiropractische behandeling die hier het vaakst voor wordt gebruikt is een correctie of manipulatie, zoals dat wordt genoemd.

De correctie verwijst naar druk die wordt uitgeoefend op wervels die niet normaal functioneren waardoor deze gewrichten in beweging komen. Zo verbeterd de chiropractor de beweeglijkheid van deze gewrichten waardoor zij weer optimaal functioneren.

Is chiropractie voor iedereen?

In principe kan iedereen op elke leeftijd door een erkend chiropractor worden behandeld. Dus zowel baby’s als bejaarden kunnen geholpen worden. Uiteraard dient er bij het eerste onderzoek te worden nagegaan of er geen contra-indicaties zijn voor een behandeling, zoals open wonden, fracturen, ernstige botontkalking of tumoren.

In tegenstelling tot wat velen denken, kunnen mensen met acute klachten zoals “het door de rug gaan”, en ook bij een whiplash, hernia, wel degelijk bij een chiropractor terecht. Het is voor een snel herstel zelfs aan te raden om bij acute lichamelijke en fysieke klachten zo snel mogelijk met een behandeling aan te vangen.

Wat zijn de voor- en nadelen van chiropractie?

Chiropractie is effectiever bij de een dan bij de ander. Daardoor zijn er veel mensen die er fan van zijn maar ook mensen die er totaal niet in geloven. In dit onderdeel van de pagina kijken we naar objectieve onderzoeken die beide aspecten van chiropractie laten zien.

Het beste van beide werelden

Vaak wordt er met een sceptisch oog gekeken naar chiropractors door doktoren van de “traditionele” geneeswijzen.

 Doordat chiropractie steeds meer bekendheid krijgt, wordt er ook steeds meer onderzoek naar gedaan waardoor sommige “traditionele” doktoren zelf ook open staan voor chiropractie, al zal er altijd wel een groep zijn die niet geloofd in de effectiviteit van chiropractie.

De resultaten van een klinische studie toonden aan dat chiropractische zorg in combinatie met de gebruikelijke medische zorg voor lage rugpijn meer pijnverlichting en een grotere vermindering van invaliditeit geeft dan medische zorg alleen. 

De studie, waaraan 750 militairen in actieve dienst deelnamen, is een van de grootste vergelijkende onderzoeken naar de effectiviteit tussen gebruikelijke medische zorg en chiropractische zorg die ooit zijn uitgevoerd.

Maar net zoals medicijnen en elk andere geneeswijze kan chiropractie bijwerkingen met zich mee brengen. Omdat een chiropractor gebruik kan maken van van technieken en kleine manipulaties die de stand van de wervels weer in balans brengt, kan er na een behandeling wat stijfheid en lichte pijn optreden

Naast de stijfheid kan er ook tijdelijke vermoeidheid optreden omdat het lichaam moet wennen aan de correctie. Vaak zijn deze effecten van korte duur en wordt het al snel minder. 

Kan een chiropractische behandeling een beroerte veroorzaken?

Er zijn zeldzame incidenten waarbij mensen claimen dat chiropractie een beroerte heeft veroorzaakt maar deze claims zijn nooit bewezen omdat het moeilijk is om het causaal verband te onderzoeken. Het enige wat er bekend is, is dat de kans klein is, sommige bronnen zeggen 10 op 10.000, anderen 1 op 1 miljoen of zelfs 1 op 6 miljoen.

Aan de andere kant is er ook weer een onderzoek dat focust op de effecten van een enkele sessie chiropractische zorg op kracht, corticale drive en spinale prikkelbaarheid bij patiënten die een beroerte hadden gehad. Uit dit onderzoek bleek dat de kracht van de voetspieren verbeterde na de chiropractische behandeling bij beroerte patiënten.

Een toename van de V-golfamplitude in combinatie met geen significante veranderingen in de H-reflex parameters suggereert dat deze toegenomen kracht waarschijnlijk wordt gemoduleerd op supraspinaal (boven de ruggenmerg) niveau

Verder onderzoek is nodig om de langere termijn en mogelijke functionele effecten van chiropractische zorg bij het herstel van een beroerte te onderzoeken maar dit bewijst de mogelijke positieve effecten van chiropractie op beroerte patiënten in plaats van dat het een beroerte veroorzaakt.

Chiropractische behandeling voor hoofdpijn en migraine wordt uitgevoerd door de chiropractor bij de klant.

Waarom spreekt men bij chiropractie van 'kraken'?

Het verschil tussen een chiropractor en een manueel therapeut is dat een chiropractor zich richt op het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat (met een extra focus op het wervelkolom), terwijl een manueel therapeut zich alleen op het bewegingsapparaat richt en werkt vanuit de spieren. 

Ook is er een verschil in de opleidingen, manuele therapie is een vervolgopleiding op de HBO-opleiding fysiotherapie terwijl chiropractie een universitaire opleiding is van 5 jaar in Australië, Canada, Nieuw- Zeeland of Amerika met minimaal 1 jaar stage bij een ervaren chiropractor. Op dit moment is het nog niet mogelijk om chiropractie in Nederland te studeren. 

Waar de chiropractor juist gebruikt maakt van korte en snelle bewegingen om de beweeglijkheid te verbeteren door middel van een correctie of manipulatie, maakt de manuele therapeut vaker gebruik van het mobiliseren, oftewel het langdurig druk uitoefenen met de hand om de gewrichten/spieren in beweging te brengen. Het verschil is dus de manier waarop hetzelfde doel wordt bereikt.

Wat is het verschil tussen een chiropractor en manueel therapeut?

Het verschil tussen een chiropractor en een manueel therapeut is dat een chiropractor zich richt op het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat (met een extra focus op het wervelkolom), terwijl een manueel therapeut zich alleen op het bewegingsapparaat richt en werkt vanuit de spieren. 

Ook is er een verschil in de opleidingen, manuele therapie is een vervolgopleiding op de HBO-opleiding fysiotherapie terwijl chiropractie een universitaire opleiding is van 5 jaar in Australië, Canada, Nieuw- Zeeland of Amerika met minimaal 1 jaar stage bij een ervaren chiropractor. Op dit moment is het nog niet mogelijk om chiropractie in Nederland te studeren. 

Waar de chiropractor juist gebruikt maakt van korte en snelle bewegingen om de beweeglijkheid te verbeteren door middel van een correctie of manipulatie, maakt de manuele therapeut vaker gebruik van het mobiliseren, oftewel het langdurig druk uitoefenen met de hand om de gewrichten/spieren in beweging te brengen. Het verschil is dus de manier waarop hetzelfde doel wordt bereikt.

Wordt chiropractie terugbetaald?


Voor Nederland gelden er verschillende terugbetalingstarieven voor een behandeling bij een chiropractor. Voor alle officiële tarieven verwijzen we naar:

officiële tarieven

Voor Nederland gelden er verschillende terugbetalingstarieven voor een behandeling bij een chiropractor. Voor alle officiële tarieven verwijzen we naar:

Onze huidige tarieven voor chiropractie zijn hier te vinden: https://www.balans-rugcentrum.nl/tarieven/chiropractie.

Kan een chiropractische behandeling een beroerte veroorzaken?

Kom dan eens langs voor een gratis kennismakingsgesprek in onze praktijk in Eindhoven, Tilburg of Malden. Wij luisteren met zorg naar uw lichamelijke en fysieke klachten en bespreken dan de eventuele mogelijkheden.

CONTACTEER ONS VOOR EEN GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Praktijken
Gratis rugScan